Vad kan du egentligen om kulkopplingar?

En fråga jag ofta får i mitt arbete på verkstaden är när det är dags att byta kulkoppling. Jag märker även att det finns en del som inte vet vad kulkoppling/kulhandske är när jag säger till dem att det är dags att byta ut den gamla. Därför tänkte jag förklara och reda ut detta för alla er som sitter med just dessa frågeställningar just nu.

Kulkopplingen – viktigaste delen för att koppla din släpvagn eller trailer till bilen

En kulhandske eller kulkoppling har man om man äger någon form av trailer, som båttrailer eller hästtrailer exempelvis. Man har det även om man äger någon form av släpvagn eller husvagn. Oavsett om den är obromsad eller bromsad så är det viktigt att man har en fungerade kulkoppling. Det är alltså den delen på släpvagnen eller trailern som man kopplar till dragkroken på bilen. Jag skulle säga att det är den viktigaste delen för att koppla samman släp med bil på ett säkert och korrekt sätt. Svårare än så är det inte!

Hur märker man då när det är dags att byta kulkoppling?

Oftast märker man att det är dags att byta kulkoppling/kulhandske först när man får en anmärkning på besiktningen. Men det finns också ett tydligt sätt att ta reda på detta helt på egen hand eftersom det visar sig genom att färgindikatorn som brukar peka på grönt när släpet är kopplad till dragkroken, inte längre gör detta. Då är det helt enkelt dags att byta. Känner man sig osäker kan man självklart alltid åka förbi sin lokala verkstad för att dubbelkolla, men dessa ovan nämnda sätt är enkla sätt att ta reda på om man behöver byta kulkopplingen, på egen hand. Med detta sagt hoppas jag att ni fått några svar på era frågor angående kulkopplingar.